Vrijdag 22 mei - Yosemite Tioga Road en terug naar San Francisco

22 mei 2026 - Stockton, California, Verenigde Staten

Vandaag gaan we de Tioga Road rijden en dat dat kan hadden we van tevoren nooit gedacht. De weg ligt op grote hoogte en loopt naar 3031 meter, dus is vaak pas in juni en bij veel sneeuwval pas in juli geopend. In onze voorbereidingen hebben we er dus ook geen rekening mee gehouden dat de weg al open zou gaan. Maar vroeger dan de meeste jaren is de weg een paar dagen geleden geopend!
We kijken er echt naar uit, het is volgens veel mensen de mooiste weg/bergpas van Amerika.
We willen een beetje op tijd vertrekken, zodat we onderweg nog wat kunnen stoppen/wandelen.
We rijden eerst Yosemite Valley uit en al snel loopt de weg behoorlijk steil omhoog de berg op. Omdat we redelijk vroeg zijn vertrokken zitten Luuk, Sara en Roos nog in hun pyjama. Op een mooi punt langs de route genieten we van een heerlijk ontbijtje.
Hierna rijden we naar het einde van de weg, waar je officieel de Tioga Road oprijdt.
Hier zit je op 3031 meter hoogte en er ligt nog sneeuw!
Even met je pyjama in de sneeuw op zulke grote hoogte, hoe leuk is dat!

IMG_3854IMG_8643

We rijden verder naar de Tuolumne Meadows, een prachtige bergweide op ruim 2600 meter hoogte. Alles is hier zo fris groen!
We maken een korte wandeling door de bergweide naar een brug.

IMG_3869IMG_3861IMG_3880IMG_8662

Hierna rijden we door naar het Tenaya Lake, een mooi blauw meer dat tussen de kale rotsen ligt. Het is ondertussen lunch tijd dus we besluiten hier even wat te eten.
Met onze stoeltjes langs het meer is het genieten!

IMG_3903IMG_8672

Onze laatste stop langs de Tioga Road is Olmsted Point. Vanaf hier kun je kilometers ver uitkijken over de granieten toppen van de Sierra Nevada, die hier en daar worden onderbroken door verschillende meertjes. Vanaf Olmsted Point kun je ook Half Dome zien, de massieve rots die meer dan 1500 meter boven de Yosemite Vallei uitsteekt en een uitdaging is voor veel bergbeklimmers.

IMG_8675IMG_3921

Als we de Tioga Road weer afrijden, rijden we richting San Francisco, de plaats waar onze reis bijna een maand geleden startte.
We hebben een campground geboekt op ongeveer drie kwartier van het inleverpunt van de camper.
Hier kunnen we vanavond alle spullen vast inpakken en dan morgen meteen door naar de camperverhuurder.
Dat inpakken is nog best een klus, in alle kastjes en vakjes zitten ondertussen onze spullen. We rijden nog een laatste keer naar de Walmart en dan is het toch echt tijd om te gaan slapen.
Morgen leveren we onze camper weer in en daar hebben we eerlijk gezegd nog helemaal geen zin in. We hadden nog best een heeeeele tijd door willen reizen samen.
We hebben zo’n mooie en bijzondere tijd gehad samen en dat wil je voor altijd vasthouden.
Maar we nemen de mooie herinneringen mee en we zijn vooral heel dankbaar dat we dit samen mochten beleven.
We kijken ook weer uit naar alle lieve mensen in Nederland. Nog één nachtje in de camper, die na al die weken ook echt wel een beetje als thuis is gaan voelen.

IMG_3933

1. Kirsten:
    24 mei 2026
    Wat een mooie tocht hebben jullie gemaakt, ik heb genoten van jullie vlogs. Goede reis terug naar huis.
  2. Joëlla:
    25 mei 2026
    Lekker met de pyjama aan de sneeuw in. Heerlijk!

Succes met inpakken en een goede reis naar huis 🏡