Maandag 27 juli - Theeplantage Gorreana en Canyoning

30 juli 2026 - Nordeste, Portugal

Vanmorgen starten we onze dag lekker rustig. Het is fijn wakker worden in dit rustige dorpje.
We ontbijten samen en hebben het vooral over de activiteit van deze middag. We gaan voor het eerst met z’n allen mee met een canyoning tour!
De kinderen wilden dit heel graag samen doen, dus hebben we ons als gezin opgegeven. Maar we, vooral ik, Talitha, vind het ook wel spannend.
We hebben ons goed laten informeren en een tour gevonden waar ze goed meedenken.
Er staan ons allemaal spannende uitdagingen te wachten, zoals ziplinen, abseilen en sprongen van een waterval.
Ik ga in ieder geval mee en we kijken even per onderdeel wat wel of niet lukt. Leuk om te zien hoe de kinderen zich voorbereiden, er worden filmpjes gekeken en vooral de meiden kijken heel erg uit naar hoge sprongen en spannende uitdagingen.
Maar zover is het nog niet. Vanmorgen rijden we eerst naar de theeplantage Gorreana, de oudste theeplantage van heel Europa! Het klimaat op de Azoren schijnt heel goed te zijn voor het verbouwen van thee en we zijn wel nieuwsgierig hoe dat in zijn werk gaat.

IMG_0089

We zijn al een paar keer langs de gigantische theevelden gereden, maar dit keer parkeren we de auto en bezoeken we de plantage.
Allereerst lopen we door de fabriek waar we het hele proces van blaadje tot theezakje kunnen volgen. De werknemers zijn gewoon aan het werk, dus je krijgt een goed beeld van hoe alles gaat. Op deze plantage wordt veel nog met de hand gedaan of met machines die uit 1840 komen.

IMG_0094IMG_0095IMG_5086

We eindigen bij een ruimte waar we de thee kunnen proeven. Groene thee en de gewone zwarte thee.
Hierna maken we een wandeling over de plantage, deze is wel 64 voetbalvelden groot.
Lange rijen met struiken waar de theeblaadjes aan groeien.
Het oogsten van de bladeren vindt plaats wanneer de meeste takken drie bladeren hebben. Omdat elk van de 3 bladeren een andere leeftijd heeft, hebben ze alle 3 verschillende samenstellingen. Hierdoor geeft elk type blad de thee een andere smaak en aroma. Voor elk blad is er een andere manier hoe ze verwerkt worden. Dit zorgt ervoor dat er drie verschillende soorten thee geproduceerd worden op de plantage.

IMG_0114IMG_0126

Uiteraard kopen we nog een zakje thee die we mee naar huis nemen.
Wat was het leuk om hier even rond te kijken!
We rijden naar Ribeira das Cadeirões.
Hier is het startpunt van de canyoning.
We krijgen allemaal een wetsuit aan en speciale schoenen, een helm en tuigje om met allemaal haken. Dat beloofd wat!
Onze gidsen zijn Gonzales en Gonzales. Ze maken ons enthousiast en nemen ons mee een berg op, helemaal naar boven bij een waterval.

GPTempDownload

Onderweg wordt veel verteld en uitgelegd over het soort regenwoud waar we doorheen lopen. Het lijkt wel een jungle. Zo mooi!
Boven aan de berg mogen we even lekker afkoelen in een klein meertje bij een waterval.
Dan is het tijd voor het serieuze werk, we gaan met een zipline de waterval af. Het moment van over de rand klimmen is echt eng, maar als je voelt dat je goed vast zit is het echt super tof!
Allevijf vliegen we naar beneden, het gaat harder dan we denken.
Een stukje verder moeten we van een rots springen. De hoogte valt nog mee. We wandelen door het riviertje van de canyon naar de volgende waterval.
Hier moeten we gaan liggen op onze rug met onze benen gekruist en onze armen gekruist voor onze borst.
De gids die mee is geeft ons een duw en  zo glijden we met het water mee de rotsen af het water in.
Hierna kunnen diegene die het willen op een hoge rots klimmen en van ruim 5 meter hoog naast de waterval naar beneden springen.
Ik vind het echt veel te hoog, maar Tim en de kinderen springen naar beneden. Met een flinke gil en een heerlijke plons!
We komen bij een volgende hoge rots waar iedereen vanaf springt. Ik mag via een touw naar beneden.
Na een stuk lopen komen we bij een mooie waterval waar we mogen abseilen. Eén voor één worden we vastgemaakt en komen we hangend langs de rots weer veilig beneden.
Wat hebben we een lol samen en wat is dit tof om samen te doen!

GPTempDownloadGPTempDownloadGPTempDownloadGPTempDownloadGPTempDownload

Het laatste stuk van de route lopen we weer terug door de prachtige bloemen en hortensia’s. En na 2,5 uur staan we weer bij de auto.
We wurmen ons uit onze wetsuits en dan is het tijd om te gaan.
Wat een gave ervaring was dit!
En hoe bijzonder om dit samen als gezin te kunnen doen. Ik heb niet alles meegedaan, maar heel veel ook wel. En als ik bedenk dat ik een jaar geleden nog in het Roessingh lag, dan ben ik vooral heel dankbaar en toch ook wel een beetje trots.
Bij ons huisje genieten we van een heerlijke pizza en daarna gaan de benen omhoog en rusten we lekker uit.
We gaan vast nog weleens terugdenken aan dit mooie avontuur samen!
Oh ja, leuke filmpjes van ons canyonavontuur, zijn te zien bij video’s.

1. Rachel:
    30 juli 2026
    Wat doen jullie veel leuke dingen en wat ontzettend stoer het canyoning! Zeker heel dankbaar dat dit kan na alles wat er gebeurd is!