Maandag 26 augustus - Overvaren naar Vancouver Island!
27 augustus 2024 - Nanaimo, Canada
We doen vanmorgen een beetje rustig aan, we sliepen gister best laat en dan is het altijd lastig om je lekkere warme bedje uit te komen.
Door de camper hangt nog een waslijn, de dingen die droog zijn ruimen we op. Wat nog even moet blijven hangen, laten we lekker hangen, dat droogt tijdens het rijden wel.
Vandaag is een beetje een reisdag, al reizen we elke dag natuurlijk wel. Maar vandaag varen we over naar Vancouver Island, we willen in ieder geval op tijd bij de Ferry staan. Advies is een half uur van tevoren, dan ben je verzekerd van je plekje als je gereserveerd hebt. Maar je weet nooit wat je onderweg nog tegenkomt, dus we willen op tijd wegrijden.
Luuk wil toch nog wel erg graag even voor het race jacket kijken dat hij gezien heeft.
Zo mooi om te zien hoe zorgvuldig en weloverwogen hij zulke beslissingen neemt. Hij heeft een jas nodig, dus wij leggen bij, maar hij betaalt ook een deel zelf. Hij bekijkt zijn spaarrekening eens en bedenkt dat hij ook nog wat geld hoopt te verdienen de komende tijd met zijn krantenwijk en tuinieren bij opa en oma. Dat moet lukken, dus hij wil de jas graag ophalen.
Hij heeft zelf bedacht dat hij nog wel wil vragen of ze iets met de prijs kunnen doen. Dat heeft hij niet van mij, ik vind dat soort vraag vooral heel ongemakkelijk en spannend.
We parkeren even bij het centrum en ik loop even met Luuk naar de winkel. Hij past de jas nog een keer, staat heel stoer!
We lopen nog een rondje en Luuk zegt dat hij het zelf wel verder regelt. Tim staat wat onhandig geparkeerd, dan kan ik vast naar de camper.
Niet veel later komt hij aanlopen met een trotse glimlach en een hele gave jas!
In eerste instantie zeiden ze dat het vaste prijzen waren, maar toen Luuk de jas nog even goed bekeek, was de verkoopster naar hem toe gekomen dat ze hem wel 15% korting mocht geven.
Luuk hoopt nu op wat koude dagen hier in Canada, dan kan hij z’n jas aan. Haha!
Als we uit Whistler wegrijden, rijden we de Sea to Sky Highway, zo wordt de weg naar de kust ook wel genoemd.
We willen tussen de middag warm eten, omdat we om 18 uur op de boot zitten en koken dan wat lastig wordt.
Het wordt een makkelijk maaltje, we eten Mac ‘n cheese. Niet erg gezond, maar we willen toch graag wat typische Canadese dingen proberen en de kinderen vinden het heerlijk!
We maken de maaltijd klaar op een parkeerterrein vlak naast de Tim Hortons, dus Tim haalt nog 2 pizza’s erbij.
Als de buikjes vol zitten, rijden we naar de boot.
De boot naar Vancouver Island vaart op verschillende plekken over. Wij nemen de boot vanaf Horsehoe Bay, dat ligt in Vancouver stad en we varen vanaf daar naar Nanaimo.
Het is een tocht van 1 uur en 40 minuten.
We zijn mooi op tijd en kunnen in de wachttij gaan staan.
Met wat vertraging vaart de boot om 18:45 uur weg uit de haven.
Op de boot zijn er genoeg plekken om lekker even te zitten, zitjes met tafel en wat winkeltjes.
Het weer is flink betrokken, dus we zien met het overvaren het eerste deel van de reis niet veel.
Als we op een half uur van Vancouver Island zitten, trekt de lucht wat open en zien we de lucht mooi verkleuren. We varen naar het goud toe.
Als ik met Tim en Luuk wat foto’s aan het maken ben op het dek, zie ik naast de boot water omhoog spuiten, een walvis!
Tim en Luuk zien hem ook en op dat moment roept de speaker om dat er een walvis naast de boot zit.
Binnen staan mensen op om te kijken en veel mensen gaan buiten staan.
De walvis blijft naast de boot zwemmen, je ziet er niet veel van, dan af en toe het blazen van de lucht en een deel van zijn rug.
Dan ineens, uit het niets, springt de walvis zo omhoog uit het water! Wat een gigantische beest! Met een halve draai, ploft hij zo het water weer in!
Ik kan geen video’s in het verhaal zetten, maar als je in het menu ergens op video’s klikt, kun je dit bijzonder indrukwekkende moment zien!
Alle mensen op de boot klappen en juichen! Zelfs een deel van het personeel van de boot staat op het dek. Een walvis zien ze wel vaker in de verte, maar zo dichtbij en deze sprong is wel heel erg gaaf!
Om 20:25 uur komen we aan bij Nanaimo, een grote plaats een de kust op Vancouver Island.
We rijden meteen door naar onze campground, Little Qualicum Falls, die op een klein half uurtje ligt.
Daar aangekomen doen we niet zoveel meer. Morgen hebben we een boottocht op een hele snelle Zodiac, op zoek naar nog meer walvissen en zeedieren.
We hopen heel erg op orka’s, dat lijkt ons heel gaaf! We gaan het zien, eerst maar lekker slapen!
Tijn Wijchers:1 september 2024Hele gave jas !